Revista de Economie Teoretică şi Aplicată galerie-foto Dinu Marin
Evenimente

SIMPOZIONUL STIINTIFIC NATIONAL "ROMANIA IN UNIUNEA EUROPEANA. POTENTIALUL DE CONVERGENTA"

    Asociatia Generala a Economistilor din Romania a organizat la sediul sau, in data de 2 iunie 2006, Simpozionul Stiintific National "Romania in Uniunea Europeana. Potentialul de Convergenta".

    In dezbaterile care au avut loc pe marginea documentelor prezentate, dezbateri care au antrenat un numar mare de membri ai asociatiei, atat de la nivel central, cat si din filiale, s-au adoptat pozitii transante fata de evolutia economiei romanesti in procesul de integrare in Uniunea Europeana, mai clar prin relevarea necesitatii dialogului intre factorii de decizie si AGER in scopul implicarii efective, responsabile a asociatiei in adoptarea strategiilor de dezvoltare.
    In deschiderea Simpozionului, a fost prezentat documentul AGER "O schita a iesirii din periferie", elaborat de prof. univ. dr. Marin Dinu, secretar general, si de lect. univ. dr. Cristian Socol, secretar general adjunct. Acest document, care contine 72 de pagini este structurat pe capitole care releva obiectivele propuse si metodele de analiza utilizate, greselile de strategie din perioada tranzitiei, necesitatea urmaririi ferme a obiectivelor integrarii europene, evaluarea stadiului actual, convergenta nominala a Romaniei cu UE, obligatiile care decurg de aici, convergenta reala cu spatiul comunitar, ca si cerintele pe care o impune, adaptarea la Strategia Lisabona, precum si concluzii si proiectii.
Documentul este bogat ilustrat cu tabele si grafice si contine o anexa cu punctele tari, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile legate, in special, de procesul integrarii europene.

    S-a apreciat ca situatia actuala in care se gaseste tara a fost provocata, intre altele, de o serie de fenomene deosebit de negative: deficitul de responsabilitate institutionala si individuala, absenta spiritului de suprematie competitiva (deoarece "spiritul de supravietuire nu creeaza performanta") a strategiei schimbarii in bine si a instrumentelor si mecanismelor menite sa tina sub control riscurile. S-a exprimat opinia ca "trebuie sa vorbim de o convergenta in termeni reali, nu doar in legatura cu PIB-ul, cu productivitatea, ci, in primul rand, in legatura cu educatia si comportamentele. Pentru ca, daca la aceste capitole, vom fi convergenti, de exemplu, cu Germania ori Franta, productivitatea si PIB-ul vin de la sine".

descarca documentul complet













ARHIVA
Evenimente
» Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara, 7 decembrie 2018
» Decernarea premiului Eugeniu Carada pentru economie, 21 iunie 2018
» Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Petrol-Gaze din Ploiești, 16 noiembrie 2017
[...]   
Galerie foto
» Decernarea „Diplomei Virgil Madgearu cu medalie de aur” de către Senatul ASE, 23 noiembrie 2016
» Fotografii diverse
» 22 Noiembrie 2013, Ziua Economistilor
» Ziua Economistilor, Alba Iulia, 27-29 nov. 2008
» 23 Noiembrie 2007, Ziua Economistilor
» Simpozionul Anual al AGER - Aprilie 2007
[...]   
Prima pagină | Profil | Articole | Cărți | Arhivă | Contact
Copyright © DINU MARIN, 2008-2024